- Εκδηλώσεις
Είδη Εκδηλώσεων
- Θεάτρο
- Μουσική
- Σινεμά
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σινεμά
4ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ”
Ελεύθερη είσοδος με δελτίο εισόδου.
Η ανάδειξη της κοινής ιστορίας και των κοινών βιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στα Βαλκάνια και η συνειδητοποίηση ενός κόσμου που χωράει πολλούς διαφορετικούς κόσμους αποτελούν τους στόχους του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ Συνύπαρξη 2026 με τίτλο “Balkan Land”.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μετά την επιτυχία των περασμένων τριών χρόνων του Φεστιβάλ που κατάφερε με τις ποικιλόμορφες δράσεις του να φέρει τους πολίτες του Ταύρου και τις συλλογικότητες που τον απαρτίζουν σε επαφή με μεταναστευτικές κοινότητες, επιχειρεί να αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι οι άνθρωποι, όταν «συναντιούνται» σε όλα τα επίπεδα, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι καταβολές τους, μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά και δημιουργικά, μέσω του πολιτισμού.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 και 20 Σεπτεμβρίου, με την πρώτη ημέρα να είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική προβολή βαλκανικών ταινιών, τη δεύτερη στο βαλκανικό σύγχρονο θέατρο, με την παρουσίαση της παράστασης «Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και η τρίτη ημέρα σε μουσικοχορευτικές δράσεις με βαλκανική μουσική, το πολυφωνικό αλβανικό σχήμα «Λοτ Κουρμπέτι» (Δάκρυα Ξενιτιάς) και παραδοσιακούς Βουλγαρικούς χορούς από την ομάδα «Ludi-mladi».
Σκοπός της φετινής διοργάνωσης είναι η γειτονιά του Ταύρου να γίνει κέντρο ενός διεθνούς event, που ενώνει πολιτισμούς, φέρνει κοντά τους ανθρώπους από όλα τα Βαλκάνια και αναδεικνύει όλα όσα ενώνουν τους λαούς μας.
Στον πρώτο χρόνο του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες, αναδεικνύοντας την προσφυγική ιστορία του Ταύρου, την εσωτερική μετανάστευση, αλλά και τις σύγχρονες μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες που, μαζί, διαμορφώνουν τη γειτονιά μας. Τη δεύτερη χρονιά, το ενδιαφέρον στράφηκε στην πρόσβαση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον πολιτισμό και στην ορατότητα της LGBTQI κοινότητας. Παράλληλα, διοργανώθηκε μια ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά, με παιδικά παραμύθια από μεταναστευτικές κοινότητες, στις γλώσσες των μεταναστών και των προσφύγων.
Την τρίτη χρονιά, το Φεστιβάλ, με τίτλο «Η Εκπαίδευση είναι Φως», εστίασε ακόμη περισσότερο στη σχέση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό και στη δύναμη που έχουν και τα δύο να δημιουργούν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας, ακόμη και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αναζητήσαμε τον πολιτισμό που γεννιέται εκεί όπου οι άνθρωποι διεκδικούν χώρο για τη φωνή και τη δημιουργικότητά τους και αναδείξαμε παραδείγματα εκπαίδευσης που λειτουργούν ως εργαλεία ενδυνάμωσης και κοινωνικής επανένταξης: τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα σχολεία στις φυλακές ανηλίκων και τα σχολεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Μέσα από εκθέσεις, συζητήσεις και προβολές, μουσικοχορευτικές δράσεις, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επιχειρεί να φέρει κοντά ανθρώπους για να μοιραστούν κοινές, αλλά και διαφορετικές εμπειρίες. Σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες συμπεριληπτικές κοινότητες σε μία εποχή που το έχει ανάγκη. Οι ποικίλες δράσεις του επιδιώκουν την πραγματική διείσδυση στον αστικό ιστό, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών καταβολών και ταυτοτήτων.