Αγαπημένα

Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Θέατρο

Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

02 September
20:30
Παλαιό Ελαιουργείο
Ελευσίνα

Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.

Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.

Για το μειωμένο εισιτήριο είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αντίστοιχου δικαιολογητικού και αφορά τις κατηγορίες : Φοιτητές-Μαθητές- Α.Μ.Ε.Α - Άνεργοι - Άνω των 65 ετών- Πολύτεκνοι

Συντελεστές

 • Διανομή
  Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης Χορός: Νίκη Σερέτη Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης Χορός: Αρετή Πασχάλη Χορός: Λήδα Καπνά Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας Χορός: Ντένια Στασινοπούλου Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου Χορός: Μανταλένα Καραβάτου
 • Μετάφραση
  Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)
 • Σκηνοθεσία
  Γιάννης Μπέζος
 • Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση
  Φοίβος Δεληβοριάς
 • Ενορχήστρωση
  Σταμάτης Σταματάκης
 • Σκηνικά
  Γιώργος Γαβαλάς
 • Κοστούμια
  Βασιλική Σύρμα
 • Κίνηση
  Σεσίλ Μικρούτσικου
 • Φωτισμοί
  Χρήστος Τζιόγκας

Γκαλερί Φωτογραφιών

για Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Παλαιό Ελαιουργείο

Kanellopoulou 1, Elefsina 192 00, Greece

Οδηγίες Πρόσβασης

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Θεσμοφοριάζουσες 2022: Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές. Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες. (Γιάννης Μπέζος)

Παραστάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Δωρεάν
Aug 31 Παλαιό Ελαιουργείο
8€ - 10€
Jul 8 Πολλαπλοί χώροι
Κορυφή